Fra Blad nr. 1 - September 2004

Forord af Lissa Kyhn:

Jeg startede denne slægtssøgning for at finde den sigøjner der efter hvad min far Karl Andreas Kyhn fortalte var en af hans forfædre. Det lød meget rigtigt eftersom han var mørk, og hans mor Petra Henriette Kristine Kyhn var mørk, og hendes far Andreas Jensen Kyhn var mørk og nogen af mine søskende Sonja, Sussie (Ulla) og Svend er mørke. Jeg må skuffe de af jer der har haft samme forventninger som jeg, der er ingen udenlandske navne, eller forfædre der er født fremmede steder i verden, så langt tilbage som det er lykkedes mig at komme. Men som man siger - man ved hvem moren er, men faren kan altid være naboen eller postbuddet. 

Hansaage Bøggild skriver i Gyldendals bog om Bornholm, side 44, at maleren Oluf Høst - lod en herre fra middelalderen sige: "Jeg forstår ikke hvad de siger, disse svenske, polakker, tjekkere og russere, der render rundt her, men der er blod i deres stemmer". Hammershus havde lejesoldater fra det ganske Norden og Mellemøsten, og fremmede magter har besat øen. Gravsten fortæller om fremmede søfolk, der slog sig ned og giftede sig med bornholmske kvinder, og nu kendetegnes bornholmere af forskellige typer: Langskallede og kortskallede, blonde og sorte, langfjæsede, eller med hoveder af kugleform.

Kyhnerne har boet på Bornholm og Christiansø siden 1600-tallet. Min oldefar Andreas flyttede fra Rønne til Vestermarie og giftede sig i Svaneke. Hans datter, min farmor Petra, flyttede så fra Svaneke til København. Hun blev gravid uden at gifte sig og som 23-årig tog hun til Jylland og fødte min far Karl Andreas i 1911. Han blev sat i pleje hos en familie på Nørrebro i København og døbt i Stefanskirken. Han blev så hentet til Bornholm i 1913 som 2½-årig af sin Moster Anne, der ikke synes han blev passet ordentligt, og han voksede op hos sine bedsteforældre Karoline og Andreas i Svaneke. Som voksen og udlært smed flyttede han til København. Vi 9 børn kaldte vores farmor for Moster Peter for hendes mands familie vidste ikke at hun havde en "uægte" søn.