Mange forberedelser til herlige lejrdage

Af Selma Dyg, lejrleder på Lyngsbolejren

Jeg står nu over for mit femte år som leder af Folkevirkes Bedsteforældre- og Børnebørnlejr på Lyngsbo, og har selv været med på lejren i syv år.

Man oplever jo mange ting på en sådan lejr både når man tilrettelægger den, og når man er på lejren.

Omtrent hele året går man ind imellem og tænker på, hvordan man skal gribe det an, så det hele kan falde på plads, og alle kan få en god lejroplevelse. Jeg har selvfølgelig fået en del indtryk fra Lyngsbolejren den eneste jeg har været med på.

På Lyngsbolejren har vi jo beliggenheden med os og plads er der nok af, selv om nogle værelser er bedre end andre. Der er altid en god stemning, når vi mødes og store forventninger.

Om forventningerne så bliver opfyldt hos alle? Ja, det håber jeg, men ellers har vi jo vores evaluering af lejren den sidste dag, så deltagerne kan give ris og ros.

Der er kun to-tre nye bedstemødre med børnebørn med hver år, så de fleste kender hinanden fra første dag. I det store og hele går bedstemødrene godt i spænd og glæder sig til at mødes igen hvert år.

Vi har det fint med madlavningen. Jeg har på forhånd lavet en køkkenplan, og den holder jeg ret stift på skal holdes. Vi laver maden så nemt som muligt, men det betyder ikke, at den ikke er velsmagende, eller at ikke alle bliver mætte, for det gør vi. Alle er tilfredse med både maden og det, at vi ikke bruger så megen tid i køkkenet.

Maden har naturligvis givet anledning til flere sjove episoder. Jeg kan bl.a. huske en dag, hvor vi fik kærnemælkskoldskål. Vi voksne syntes, at den var lidt sur, men ingen sagde noget indtil nogle børn sagde: Puh, hvor er den sur! Hvem har lavet den?

Det viste sig så, at det netop var bedsten til de børn, der kommenterede den, som her havde sparet lidt for meget på æg og sukker.

Det morede vi os alle meget over.

Om mandagen leger vi gerne »frugtsalat«. Vi har prøvet at lave noget andet, men børnene forlanger, at det netop er den leg, vi skal lege. Så flyver vi alle rundt på stolene og har det vældigt sjovt.

Der er stillet et langt bord op i spisesalen, hvor der er lagt bl.a. papir, farver og spil. Der er altid nogle omkring bordet, som er optaget af de forskellige aktiviteter. På den måde får vi også mange billeder at hænge op til vores gallaaften.

På den sidste aften er børnene flinke til at vise deres kunnen denne aften også med bedsternes hjælp. Denne aften er absolut ugens clou.

Da de fleste af bedsterne melder sig til lejrene det næste år, når vi tager af sted efter en veloverstået lejr, er det mit indtryk, at der er behov for sådanne lejre. Der er hele tiden nogle på venteliste.

Så ad åre er det måske en ide, at Folkevirke opretter endnu flere lejre rundt om i landet!