Til glæde for børn og ældre

Socialminister Henrik Dam Kristensen peger bl.a. på vigtigheden af samvær på tværs af generationerne og på de værdier både børnebørn og bedsteforældre kan videregive til hinanden

· Af socialminister Henrik Dam Kristensen

Det er glædeligt, at en tradition som Folkevirkes efterårsferielejre for bedsteforældre og børnebørn kan fejre 25 års jubilæum. Det vidner om, at der stadig er behov for det nære samvær på tværs af generationer. Det synes jeg er vigtigt at støtte op omkring.

Jeg mener, at det har stor betydning for såvel børnebørn som bedsteforældre, at tilbringe en del tid sammen. Det giver børnene en anden form for samvær end den, de har med deres forældre, og det giver masser af gode oplevelser for begge parter. Bedsteforældrene får lejlighed til følge med i børnenes udvikling på tæt hold, og børnene får lejlighed til at tage ved lære af deres bedsteforældre.

Viden og erfaringer

Jeg tror generelt, at børn og unge kan lære meget af "ældre" mennesker. Derfor mener jeg også, at det er vigtigt, at børnene får en forståelse for, at ældre mennesker har en viden og nogle erfaringer, som er vigtige at lære at kende for på én gang bedre at forstå de ældre og deres historie - og for samtidig bedre at forstå baggrunden for det samfund vi ser omkring os i dag.

Det danske samfund bygger på værdier om solidaritet og tolerance. Det skal vi lære vores børn og børnebørn – og det kan de ældre meget vel hjælpe til med. Naturligvis er det først og fremmest forældrenes ansvar at sikre fundamentet for børnenes opvækst, men daginstitutionerne, skolen og bedsteforældrene spiller også en vigtig rolle.

Det er vigtigt, at børnene lærer at blive sociale mennesker. Det skal vi sikre ved at tilbyde dem gode og trygge rammer – både i familien, på institutionerne og i skolen. Det gælder om at sikre børnene en god start på livet – et godt børneliv.

"Projekt Børneliv"

Fra regeringens side har vi med "Projekt Børneliv" sat fokus på, hvad det gode børneliv er. Vi har sat gang i en debat omkring dette tema med et spil om børns værdier, en hjemmeside med tegnefilm og sang, og en børn-interviewer-børn-pakke. Projektet opfordrede børn, forældre og pædagoger til at snakke sammen om, hvad der giver et godt børneliv og erfaringerne har vist, at der er bred enighed om, at de vigtigste elementer er trygge rammer, samvær med andre børn og voksne og tid til leg – både i familien og i daginstitutionerne.

Og det er jo positivt, at der er bred enighed om, hvad der giver børnene et godt liv, men spørgsmålet er, om dagtilbuddene kan leve op til disse ønsker og behov? Jeg mener, at der fortsat er behov for at diskutere kvalitet i daginstitutionerne. Vi skal diskutere om det indhold vi tilbyder børnene i dagligdagen er godt nok.

Prioriterer vi f.eks. højtlæsning, leg og naturoplevelser nok? Får børnene udfordringer nok og får de tid nok til at fordybe sig i det, der interessere dem mest?

Vi skal turde tænke nyt. Blandt andet kunne man diskutere om flere institutioner fremover skal kunne specialisere sig i forskellige retninger som f.eks. rytmik & musik eller leg & idræt. Vi skal derfor sætte fokus på kvaliteten i debatten om børnenes hverdag og styrke mangfoldigheden på institutionerne til glæde for børnene. Samtidig skal vi huske på, at der også er børn, der har forskellige problemer eller ikke har det så godt derhjemme, og som derfor står svagere end andre børn. Dem har vi et særligt ansvar overfor. Vi skal sikre, at disse udsatte børn får den hjælp, de har behov for. Daginstitutionerne skal fortsat være så rummelige, at de kan favne alle slags børn. Derfor skal vi sætte fokus på at skabe et godt børneliv for alle.

Nærvær

Vi må blot ikke glemme, at der også skal være tid til at koble af og stresse ned fra den travle og måske meget skemalagte hverdag. På institutionerne handler det om at skabe ro omkring det enkelte barn og vise dem, at de alle er en del af fællesskabet. I familien handler det om at styrke nærværet mellem børn og voksne – om ganske enkelt at tage sig tid til bare at være sammen

Her kan bedsteforældrene meget vel tage del, og indimellem hjælpe til ved at tage over – for derved at aflaste forældrene og samtidig give børnene et pusterum og et fristed. Et fristed fyldt med nye og anderledes oplevelser til glæde for både børnene og de "gamle".

I den sammenhæng er Folkevirkes efterårsferielejre et godt tilbud, som langt flere bedsteforældre burde benytte sig af.